“Η Τέχνη ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό”: εκδήλωση προγράμματος

Η Τέχνη ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό” ήταν το θέμα της ενημερωτικής  εκδήλωσης που διοργανώθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων από το Εργαστήρι STEM – LabSTEM στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 “Art Against Bullying”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ.Ιωάννης Δήμος, εκπαιδευτικός, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου STEM – LabSTEM. Ο κ.Δήμος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος. Συγκεκριμένα, κατά την υλοποίηση του προγράμματος υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:

  1. Εγχειρίδιο : πως να χρησιμοποιήσετε την Τέχνη ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό
  2. Εκπαιδευτικό Υλικό για εκπαιδευτικούς: τι πρέπει να κάνω με τους εμπλεκόμενους μαθητές;
  3. Μαρτυρίες εμπλεκόμενων μαθητών (Έκθεση κομικς)

Τα μέλη του LabSTEM μοίρασαν στους επισκέπτες υλικό με γνωστές δυσάρεστες περιπτώσεις εκφοβισμού.

Η κα.Ευαγγελία Κουτράκου, Ειδική Παιδαγωγός αναφέρθηκε στο φαινόμενο Mobbing. Mobbing είναι το κοινωνικό φαινόμενο ηθικής παρενόχλησης  που υπονομεύει όχι μόνο την ποιότητα της σχολικής καθημερινότητας του μαθητή αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του όσο η παρέμβαση του προσωπικού της σχολικής κοινότητας μειονεκτεί. Το φαινόμενο εξαπλώνεται και οι αρνητικές συνέπειες καραδοκούν.

Στη συνέχεια, ο γνωστός ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης κ.Νίκος Ορφανός  μοιράστηκε την εμπειρία του, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως παιδαγωγός/υπεύθυνος σχεδιασμού παιδαγωγικών δράσεων. Η τέχνη, χρειάζεται στόχευση, ως περιεχόμενο και διαδικασία. Στην ομιλία του μας ανέλυσε πως αυτό επιτυγχάνεται, μας έδωσε πρακτικές ιδέες εφαρμογής και όλα αυτά με τρόπο διαδραστικό, εύληπτο και με χαμόγελο. Με παραδείγματα από έργα τέχνης, διεθνείς πρακτικές και την προσωπική του επαγγελματική πορεία, άνοιξε ένα παράθυρο σε μια διάσταση της τέχνης που δεν είχαμε φανταστεί.

Την εκδήλωση έκλεισε η Αντεισαγγελέας Ανηλίκων Θηβών κα.Δήμητρα Κ.Παπαδοπούλου η οποία μίλησε για τη συμβολή του Εισαγγελέα στην πρόληψη και καταστολή του σχολικού εκφοβισμού.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα.Σταυρούλα Μπότη, Εκπαιδευτικός Μουσικής, Υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. και υπεύθυνη του Προγράμματος «Όχι στη Βία – Ναι στη Μουσική». Η κα.Μπότη παρουσίασε το εκπαιδευτικό ζητούμενο και τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και αποσπάσματα της μουσικοθεατρικής παράστασης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.

LabSTEM Robotics
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο